مواردی که برای اساسنامه شرکت باید بدانیم
اساسنامه شرکت کلیدیترین عامل ثبات و دوام آن است و موارد مهمی باید در نوشتن آن لحاظ شود. هر فرد حقیقی یا مجموعه حقوقی، برای تعیین هویت و شناسایی خود، نیاز به مدرک و سندی خواهند داشت تا به وسیله آن شناخته شوند و اصالت آن مورد تایید قانون قرار بگیرد. در مورد افراد حقیقی مدرک تعیین هویت، شناسنامه یا کارت ملی و اطلاعات مندرج در آن ملاک است. اما عاملی که در مورد مجموعههای حقوقی یا شرکتها، تعیین کننده هویت و ملاک شناسایی آنها میباشد، اساسنامه است. استعلام اساسنامه شرکت با لینکا یکی از بهترین روشهایی میباشد که شما میتوانید در سایت لینکا از آن استفاده کنید.
استعلام اطلاعات و فعالیت های شرکت ها
اطلاعات کلیدی شرکتها را در اختیار شما قرار میدهیم تا با صرف هزینه و زمان کمتر، تصمیمات بهتری بگیرید. این اطلاعات شامل اطلاعات ثبت شرکتها، راههای ارتباطی، مدیران و اعضا هیئت مدیره، برندها، مجوزها، پورتفوی بورسی، سهامداران بورسی، محصولات، قراردادهای دولتی و لیست کامل روزنامه های رسمی به همراه تاریخچه تغییرات شرکت از تاسیس تا به امروز خواهد بود
اساسنامه شرکت چیست؟
اساسنامه، اساسیترین، کلیدیترین و مهمترین عامل ثبات و دوام یک شرکت است. در واقع یک شرکت بدون داشتن اساسنامه، هیچگونه هویتی از خود نخواهد داشت و اصولا فاقد جایگاه قانونی خواهد بود. همه اعتبار یک شرکت به اساسنامه آن است که در آن، هدف تاسیس شرکت، چگونگی دستیابی به آن، اهداف و تمام موارد لازم، به طور دقیق و جزیی ذکر گردیده است.
کلمه اساسنامه، از دو بخش اساس و نامه تشکیل شده که اساس در لغت به معنای پایه، بنیاد، شالوده، بن و پی میباشد و در اصطلاح حقوقی، اساسنامه، مجموعه مقررات و قوانین و قراردادی است که به منظور طرز کار یک جمعیت، مقرر و معین میشود. تاسیس هر شرکتی بدون وجود اساسنامه، مانند ساختن بنایی بدون نقشه و ستون است.
اساسنامه سند حیاتی هر شرکتی است که مزایا و ویژگیهای متعددی دارد. اساسنامه هویت و نوع فعالیت شرکت را به صورت صریح و آشکار تعیین کرده و آن را از سایر مجموعههای حقوقی جدا میکند. همچنین چارچوب قانونی لازم برای عملکرد شرکت را ترسیم میکند و مانع اختلافات و دعاوی حقوقی اعضای شرکت میشود. اساسنامه میتواند برای سرمایه گذاران اعتماد آفرین باشد و زمینه جذب سرمایه را فراهم کند. تعهدات و حقوق سهامداران شرکت را به صورت شفاف مشخص کرده و از تضییع حقوق آنها جلوگیری مینماید.
چه مواردی در تنظیم اساسنامه باید رعایت شود؟
در تنظیم و نگارش اساسنامه باید مواردی را رعایت کرد. اصطلاحات حقوقی در اساسنامه باید دقیق و صریح و غیر مبهم بوده تا با نوع فعالیت شرکت، متناسب و قابل انطباق باشد. مفاد اساسنامه نباید حاوی ابهام و کلی گویی و اطلاق باشد و کاملا واضح و شفاف باشد. اساسنامه باید همه موارد و موضوعات مربوط به فعالیت شرکت را، به شکل جامع و کامل شامل شود. همچنین اساسنامه نباید مغایرت و تضادی با قوانین و مقررات مربوط به ثبت شرکتها و فعالیتهای تجاری داشته باشد.
اساسنامه هر شرکت از بخشهای متفاوتی تشکیل میشود. قانونگذار شرکتی را معتبر و قانونی میداند که در اساسنامه آن، تمامی موارد و نکات مندرج در قانون،آمده باشد. در ماده 8 لایحه اصلاحی قانون تجارت به این موضوع اشاره شده است و همه مواردی که باید در اساسنامه قید شود، در این لایحه آمده است.
لینکا: پیوندی مطمئن برای استعلام اطلاعات شرکتها و افراد
با لینکـا، اطلاعات به روز شرکتها و افراد حقوقی را با اطمینان و دقت دریافت کنید. هر جستجوی شما، راهنمایی مطمئن برای تصمیمگیریهای هوشمندانه
آیا همه شرکتها باید اساسنامه داشته باشند؟
بر اساس ماده 37 قانون تجارت، داشتن اساسنامه برای همه انواع شرکتهای تجاری الزامی نیست. بر اساس قانون، شرکتهای با مسئولیت محدود، تضامنی و نسبی، به جای اساسنامه، باید سند شرکت نامه داشته باشند. کیفیت و نحوه تنظیم شرکت نامه در ماده 197 قانون تجارت آمده است. تنها برخی از شرکتها هستند که ملزم به داشتن اساسنامه میباشند.
اساسنامه مهمترین رکن شرکتهای سهامی است. همه شرکتهای سهامی عام یا خاص باید دارای اساسنامه باشند. اساسنامه شرکتهای سهامی، روابط بین شرکا با یکدیگر، محدوده اختیارات و وظایف آنان در مجامع عمومی و هیئت مدیره را تعیین میکند. همچنین، کیفیت سود و زیان شرکت را تعیین تکلیف مینماید. اساسنامه همواره از نظر اکثریت دارندگان سهام و تاسیس کنندگان شرکت تبعیت میکند و رعایت مفاد اساسنامه برای همه اعضا واجب است.
برای شناسایی شرکتهای فاقد اعتبار میتوانید مقاله مربوط به آن را در لینکا مطالعه نمایید.
نحوه نوشتن اساسنامه شرکت چگونه است؟
داشتن اطلاعات کافی در مورد بخشهای مختلف اساسنامه برای نگارش آن، ضروری است. همچنین باید نحوه ثبت اطلاعات شرکت، فراگرفته شود و اینکه در هر بخش چه اطلاعاتی باید ذکر شود. هر اساسنامه از چند بخش تشکیل میشود که اولین آن، بند اساسنامه شرکت است. معمولا هنگام تنظیم اساسنامه مشخص میشود که دارای چند بند، چند ماده و چند تبصره میباشد.
ساختار اساسنامه شرکت، مطلب بعدی است که سابقا به صورت دفترچههایی با فرمت خاص بود که اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری در اختیار افراد قرار میداد. پس از تکمیل دفترچه به همراه مدارک لازم در دو نسخه به اداره ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری تسلیم میشد. امروزه با پیشرفت تکنولوژی و مکانیزه شدن امور ثبت شرکتها، اطلاعات شرکت در سامانه مورد نظر وارد میشود. پس از ثبت اطلاعات، اساسنامه شرکت به صورت پیش فرض ارائه میگردد.
موضوع فعالیت هر شرکت، مطلب بعدی است که این عنوان، در بند دوم اساسنامه شرکت، قید میشود. موضوع اساسنامه، اهدافی است که شرکت در راستای رسیدن به آن تاسیس شده است. شرکتها تنها در دایره موضوع لحاظ شده در اساسنامه میتوانند فعالیت کنند. نکته این است که معمولا موضوع شرکتها را وسیع تعریف میکنند تا کلیه اموری که قصد انجام آن را دارند، شامل شود.
تعداد صفحات اساسنامه هم معمولا متغیر میباشد. آنچه مهم است اینکه باید همه اطلاعات و موارد لازم به صورت شفاف و گویا در اساسنامه ذکر شود. همه اعضای داخل شرکت باید بتوانند با مطالعه مفاد اساسنامه، فرآیند عملکرد، فعالیت شرکت و برنامه کسب و کار آینده خود را بدانند. همچنین افراد خارج شرکت هم باید بتوانند، با مطالعه اساسنامه، به شناخت کاملی از جریان امور و فعالیتهای شرکت دست یابند.
آشنایی با مسائل حقوقی و قانونی شرکت ها: چالشها و راهکارهای موجود
شرکت های مختلف با توجه به نوع کار و شرایطشان با مسائل حقوقی و قانونی متفاوتی مواجه میشوند. در واقع این مسائل می تواند از سازمانی به سازمان دیگر متفاوت باشد؛ اما به طور کلی می توان این مسائل را جزو مواردی دستهبندی کرد که در این مقاله به آن میپردازیم.
۲۰ موردی که باید در اساسنامه شرکت قرار داشته باشد
- نام شرکت: هر شرکت، به نامی شناخته میشود که نام آن برای شرکتهای سرمایهای، از اهمیت بیشتری برخوردار است. این نام میتواند با نوع فعالیت هر شرکت مرتبط باشد. در اساسنامه نام شرکت به صورت دقیق و کامل قید میگردد.
- موضوع شرکت: موضوع شرکت، همان حیطه و محدوده و نوع فعالیتی است که شرکت برای آن تاسیس شده است. به عبارت دیگر موضوع شرکت مشخص کننده حیطه فعالیت شرکت میباشد که باید به صورت صریح و کامل ذکر گردد. هر شرکت تنها مجاز است در محدوده موضوع شرکت فعالیت نماید.
- مدت شرکت: مدت زمان فعالیت شرکت باید در اساسنامه قید گردد. مدت زمان فعالیت شرکت ممکن است محدود یا نامحدود باشد. در صورتی که مدت زمان فعالیت شرکت محدود باشد، باید ابتدا و انتهای فعالیت شرکت به صورت دقیق و کاملا مشخص در اساسنامه آورده شود.
- مرکز اصلی شرکت: هر شرکتی همانند اشخاص حقیقی، باید دارای آدرس و محل استقرار معینی باشد. محل اقامت شرکت همان مرکز اصلی شرکت است که مدیریت و اداره شرکت، از آنجا اعمال میشود. برای ابلاغ اوراق و دعاوی و موارد لازم دیگر تعیین مرکز اصلی شرکت ضروری است که باید در اساسنامه ذکر گردد. همچنین در صورتی که شرکت دارای شعبه باشد، محل آن نیز در اساسنامه مشخص میشود.
- مبلغ سرمایه: در تاسیس شرکتهای سهامی، حداقل سرمایه باید فراهم باشد و این مبلغ باید در اساسنامه شرکت دقیقا بیان شود. نوع سرمایه از جهت نقدی بودن یا غیر نقدی بودن نیز باید مشخص و در اساسنامه درج گردد.
- تعداد سهام و مبلغ اسمی آن: شرکتهای سهامی دارای دو نوع سهام هستند؛ با نام و بی نام. در اساسنامه شرکت باید تعداد و مبلغ دقیق هر دو نوع سهام نوشته شود. در صورتی که شرکت به بعضی از اعضای خود سهام ممتازی داده باشد، مشخصات سهام ممتاز نیز باید در اساسنامه قید گردد.
- مبلغ سهام پرداخت شده: هر یک از اعضای شرکت بخشی از مبلغ سهام را میپردازند. در اساسنامه باید قید شود که چه میزان از مبلغ سهام پرداخت شده و باقیمانده سهم در چه زمانی باید پرداخت گردد. نکته مهم اینکه برابر قانون تجارت، پرداخت باقیمانده سهم نباید از 5 سال بیشتر باشد.
- نحوه انتقال سهام با نام: در صورت مجاز بودن انتقال سهام در شرکت، در اساسنامه باید مشخص شود که شرایط و نحوه انتقال سهام با نام چگونه است و همه سهامداران شرکت باید از این دستورالعمل پیروی نمایند.
- تبدیل سهام با نام به سهام بی نام و بالعکس: در اساسنامه باید قید شود که چگونه سهام با نام به سهام بی نام تبدیل میشود. مقررات این موضوع باید در اساسنامه بیان شود.
- صدور اوراق قرضه: شرکتها در پارهای از مواقع برای تامین و یا جبران بخشی از سرمایه شرکت، اقدام به صدور اوراق قرضه مینمایند. بنابراین در زمان تاسیس شرکت باید مقررات و شرایط و مدارک مربوط به صدور اوراق قرضه تعیین و در اساسنامه درج گردد.
- مقررات افزایش یا کاهش سرمایه: از مسائل مهم همه شرکتها، موضوع افزایش یا کاهش سرمایه میباشد. شرکتها در برخی موارد تصمیم میگیرند، سرمایه شرکت را افزایش یا کاهش دهند. به همین منظور ضروری است، مقررات و چگونگی تغییر در اصل سرمایه شرکت در اساسنامه تدوین گردد.
- تشکیل مجمع عمومی شرکت: شرایط و نحوه تشکیل مجمع عمومی و سیر مراحل دعوت از اعضای شرکت از موارد مهمی است که در اساسنامه شرکت ذکر میشود.
- حد نصاب مجامع عمومی: در اساسنامه باید گفته شود که حد نصاب لازم برای تشکیل مجمع عمومی چند نفر بوده و باید مطابق آن عمل شود.
- تعیین تکلیف در خصوص مدیران شرکت: در اساسنامه باید نحوه انتخاب مدیران، تعداد آنها، مدت زمان ماموریت مدیران و نحوه انتخاب جانشینان مشخص گردد. معمولا مدت زمان قانونی برای مدیران از دو سال بیشتر نمیباشد.
- تعیین وظایف مدیران: شرح وظایف و تکالیف مدیران و جانشینان شرکت باید کاملا در اساسنامه ذکر گردد. مدیران تنها در چارچوب وظایف مندرج در اساسنامه حق فعالیت دارند.
- سهام تضمینی و وثیقه: مدیران شرکت برای انجام وظایف خود به نحو شایسته، باید سهام تضمینی با وثیقه ارائه دهند و این مطلب باید در اساسنامه ذکر شود.
- تعداد بازرسان: بازرسان در شرکتها جایگاه ویژهای دارند. بر این اساس در هر شرکت باید تعداد بازرسان تعیین و در اساسنامه آورده شود. بازرسان در هر شرکت، وظیفه بازرسی و نظارت بر عملکرد و فعالیت همه ابعاد مختلف شرکت را دارند.
- تعیین سال مالی: داشتن سال مالی برای هر شرکت از موضوعات اصلی فعالیت شرکت است. در اساسنامه باید ابتدا و انتهای سال مالی شرکت قید گردد. همچنین زمان دقیق ترازنامه شرکت و حسابرسی سود و زیان آن تعیین و در اساسنامه مشخص میشود.
- انحلال اختیاری شرکت: شرکتها به دو روش منحل میشوند؛ اجباری یا اختیاری. چگونگی و کیفیت انحلال شرکت باید در اساسنامه ذکر و تعین تکلیف گردد. انحلال اختیاری هر شرکت صرفا باید در چارچوب اساسنامه باشد.
- تغییر اساسنامه: به دلیل اینکه اعضای شرکت به دلایل مختلف احتمال درخواست تغییر اساسنامه را خواهند داشت، قانونا باید در اساسنامه مقررات مربوط به چگونگی تغییر اساسنامه مشخص شود و این تغییر در چارچوب اساسنامه دارای اعتبار است.
17 تفاوت شرکت های سهامی عام و خاص
طبق قوانین ایران، شرکتها به دو دسته شرکتهای مدنی و تجاری تقسیم میشوند. شرکتهای تجاری هفت نوع دارند. این موارد شامل شرکت سهامی، شرکت تضامنی، شرکت مختلط غیر سهامی، شرکت مختلط سهامی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تعاونی و شرکت نسبی است. شرکت سهامی از مهمترین شرکتها در این دستهبندی است که شرکت سهامی عام و خاص از زیر مجموعههای آن به شمار میرود.
جمع بندی و نتیجه گیری
با توجه به مطالب ذکر شده در بالا باید گفت، اساسنامه، روح و ماهیت اصلی هر شرکتی است که بدون آن شرکتها قادر به تاسیس و ادامه حیات نمیباشد. شرکتها ملزم هستند، تمامی اطلاعات لازم را در اساسنامه خود به صورت کامل ذکر نمایند. اساسنامه سند اعتبار شرکت است. حقوق و وظایف اعضای شرکت تنها در دایره مفاد اساسنامه تعریف و قابل پیگیری میباشد.
شما با استفاده از قابلیتهای مختلف لینکا میتوانید اعتبار هر شرکت را به راحتی بسنجید.