جستجو
  • بلاگ
  • /
  • آموزشی
  • /
  • صندوق سرمایه ‌گذاری ؛ کدام نوع برای شما مناسب‌تر است؟

صندوق سرمایه ‌گذاری ؛ کدام نوع برای شما مناسب‌تر است؟

نویسنده: تیم محتوا لینکا

تاریخ انتشار: 1404/03/29

صندوق سرمایه ‌گذاری

راهنمای انتخاب بین انواع صندوق سرمایه ‌گذاری

اگر به سرمایه‌ گذاری در بازار بورس علاقه‌مند هستید اما زمان یا دانش لازم برای بررسی و تحلیل دقیق بازار را ندارید،صندوق سرمایه ‌گذاری می‌تواند گزینه‌ای مناسب برای شما باشد. به کمک این صندوق‌ها می‌توانید بدون نیاز به تسلط کامل بر مفاهیم بورسی، با بهره‌گیری از مهارت و تجربه مدیران حرفه‌ای، از فرصت‌های بازار بهره‌مند شوید. اما صندوق‌های سرمایه‌گذاری دقیقاً چه کاری انجام می‌دهند؟ در این مقاله لینکا به بررسی مفهوم صندوق سرمایه ‌گذاری ، تفاوت انواع آن‌ها و معیارهای انتخاب بین گزینه‌های مختلف خواهیم پرداخت.

صندوق سرمایه ‌گذاری چیست؟

صندوق سرمایه ‌گذاری به عنوان واسطه‌ای مالی عمل می‌کند که سرمایه‌های کوچک و پراکنده افراد مختلف را جمع‌آوری کرده و به‌ صورت حرفه‌ای در بازارهای متنوعی مانند اوراق بهادار، فلزات گران‌بها، کالاهای اساسی، املاک یا پروژه‌های مشخص سرمایه‌گذاری می‌کند.

مدیریت این صندوق‌ها بر عهده تیمی از متخصصان و تحلیلگران حرفه‌ای است که با استفاده از دانش و تجربه خود تلاش می‌کنند بیشترین بازدهی ممکن را برای سرمایه‌گذاران به ارمغان بیاورند. به همین دلیل، این صندوق‌ها گزینه‌ای مناسب برای افرادی هستند که تجربه یا زمان کافی برای سرمایه‌گذاری مستقیم در بورس ندارند، اما همچنان می‌خواهند از فرصت‌های بازار بهره‌مند شوند. از سوی دیگر، تنوع بالای این صندوق‌ها، به سرمایه‌گذاران اجازه می‌دهد تا متناسب با میزان ریسک‌پذیری، اهداف مالی و بازه زمانی مدنظرشان، گزینه مناسب را انتخاب کنند.

انواع صندوق سرمایه‌گذاری

تفاوت انواع صندوق سرمایه ‌گذاری

برای اینکه بتوانید انتخاب هوشمندانه‌تری برای سرمایه‌گذاری داشته باشید، ابتدا باید با انواع صندوق سرمایه ‌گذاری آشنا شوید. این صندوق‌ها در چند گروه اصلی قرار می‌گیرند همچنین پیش از انتخاب یک صندوق سرمایه ‌گذاری، بررسی اعتبار نهاد مالی مدیریت‌کننده آن اهمیت بالایی دارد. برای این کار می‌توان از ابزارهای استعلام شرکت‌های ثبت‌شده استفاده کرد تا مطمئن شویم که صندوق مربوطه توسط یک شرکت رسمی و قانونی ثبت شده اداره می‌شود. بسیاری از صندوق سرمایه ‌گذاری توسط شرکت‌های سبدگردان، تأمین سرمایه یا مؤسسات مالی ایجاد می‌شوند. آگاهی از اطلاعات شرکت‌ها به ما کمک می‌کند سابقه و ساختار سازمانی این شرکت‌ها را بهتر بشناسیم و تصمیم‌های آگاهانه‌تری بگیریم.که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم:

صندوق‌های درآمد ثابت

این نوع صندوق‌ها بخش عمده‌ای از سرمایه جذب‌شده را در دارایی‌های با درآمد ثابت مانند اوراق دولتی یا سپرده‌های بانکی سرمایه‌گذاری می‌کنند. از آنجایی که بازدهی این دارایی‌ها مشخص و نسبتاً پایدار است، صندوق‌های درآمد ثابت از نظر ریسک در پایین‌ترین سطح قرار دارند. سود این صندوق‌ها به ‌صورت دوره‌ای پرداخت می‌شود و معمولاً بالاتر از نرخ سود بانکی است.

صندوق‌های سهامی

در این نوع صندوق‌ سرمایه‌گذاری، حداقل ۷۰ درصد از دارایی‌ها در سهام شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس سرمایه‌گذاری می‌شود. به همین دلیل ریسک بالاتری نسبت به صندوق‌های درآمد ثابت دارند، اما در مقابل، پتانسیل کسب سود بیشتر نیز در آن‌ها وجود دارد. این صندوق‌ها معمولاً سهام شرکت‌هایی را خریداری می‌کنند که ساختار حقوقی آن‌ها به‌صورت شرکت‌های سهامی عام است؛ بنابراین آشنایی با انواع این شرکت‌ها سهامی می‌تواند در درک بهتر ماهیت سرمایه‌گذاری این صندوق‌ها مؤثر باشد.

سرویس گراف لینکا

لینکا: گراف ارتباطات

با یک نمودار تصویری ساده، روابط میان شرکت‌ها و افراد را با دقیق‌ترین اطلاعات موجود به نمایش می‌گذاریم. این شبکه به شما امکان می‌دهد تا ارتباطات میان شرکت‌ها و اشخاص را مشاهده کنید و بر اساس آن روابط، استراتژی‌های بازرایابی، سرمایه‌گذاری و تحلیلی خود را مشخص کنید و صحت و دقت آن را بهبود ببخشید

 

صندوق‌های مختلط

این صندوق‌ها ترکیبی از دو نوع سرمایه‌گذاری بالا هستند، یعنی بخشی از دارایی‌ها در سهام و بخشی دیگر در اوراق با درآمد ثابت سرمایه‌گذاری می‌شود. از لحاظ ریسک و بازده، در حد میانه قرار دارند. نه به اندازه صندوق‌های سهامی پرریسک‌اند و نه به اندازه صندوق‌های درآمد ثابت محافظه‌کار.

صندوق‌های بخشی

این نوع از صندوق سرمایه ‌گذاری تمرکز خود را بر یک صنعت خاص یا بخشی مشخص از اقتصاد معطوف می‌کند. به‌ طور معمول، صندوق‌های بخشی می‌توانند به صورت صندوق‌های مشترک یا ETF (قابل معامله در بورس) فعالیت داشته باشند. حوزه‌هایی که این صندوق‌ها در آن سرمایه‌گذاری می‌کنند ممکن است شامل فلزات اساسی، فناوری، صنایع پتروشیمی، مواد غذایی، املاک و دیگر بخش‌های خاص بازار باشد.

صندوق‌های تضمین اصل سرمایه

این صندوق‌ها برای آن دسته از سرمایه‌گذاران طراحی شده‌اند که به‌ دنبال امنیت بیشتری هستند و نمی‌خواهند اصل سرمایه‌شان در اثر نوسانات بازار از بین برود. در واقع، این صندوق‌ها بخشی از دارایی خود را به ‌گونه‌ای مدیریت می‌کنند که حتی در شرایط منفی بازار نیز اصل سرمایه حفظ شود. در عین حال، اگر شرایط بازار مساعد باشد، سرمایه‌گذاران از سود ناشی از رشد دارایی‌ها نیز بهره‌مند خواهند شد.

 

صندوق سرمایه ‌گذاری کالایی

از دیگر انواع صندوق سرمایه ‌گذاری، صندوق کالایی است که به‌ جای تمرکز بر سهام یا اوراق قرضه، سرمایه خود را به کالاهای فیزیکی یا اوراق مبتنی بر کالا اختصاص می‌دهد. یکی از شناخته‌شده‌ترین نمونه‌ها، صندوق‌های طلا هستند که معمولاً در سکه‌های بورسی و ابزارهای مالی مرتبط با طلا سرمایه‌گذاری می‌کنند. این صندوق‌ها به سرمایه‌گذاران امکان می‌دهند تا بدون خرید مستقیم طلا، از نوسانات قیمت آن در بازار بهره‌مند شوند. اگر علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در کالاهایی مانند طلا، نفت یا محصولات کشاورزی هستید، این نوع صندوق‌ها می‌توانند گزینه مناسبی برای تنوع‌بخشی به پرتفوی شما باشند.

صندوق سرمایه‌گذاری چیست؟

صندوق‌های اختصاصی بازارگردانی

این صندوق‌ها نقش پشتیبان و متعادل‌کننده در بازار سرمایه را ایفا می‌کنند. هدف آن‌ها افزایش نقدشوندگی و جلوگیری از ایجاد صف‌های خرید یا فروش سنگین است. با خرید و فروش مداوم اوراق بهادار طبق قوانین سازمان بورس، این صندوق‌ها به متعادل نگه داشتن قیمت‌ها کمک می‌کنند. فعالیت آن‌ها برای حفظ ثبات و سلامت بازار سرمایه ضروری است، هرچند معمولاً گزینه‌ای برای سرمایه‌گذاری عمومی محسوب نمی‌شوند و بیشتر نقش تسهیل‌گر دارند.

صندوق‌های جسورانه (ریسک‌پذیر)

صندوق‌های جسورانه که به آن‌ها Venture Capital نیز گفته می‌شود، به ‌طور خاص در استارتاپ‌ها و کسب‌وکارهای نوپا با پتانسیل رشد بالا سرمایه‌گذاری می‌کنند. این صندوق‌ها معمولاً با ریسک زیادی همراه‌اند، چرا که احتمال موفقیت یا شکست این کسب‌وکارها بالاست. با این حال، در صورت موفقیت یک استارتاپ، سود حاصل می‌تواند بسیار چشمگیر باشد.

صندوق‌های نیکوکاری

این نوع صندوق سرمایه ‌گذاری با هدف حمایت از فعالیت‌های خیریه و مسئولیت‌های اجتماعی راه‌اندازی می‌شود. در واقع، سرمایه‌گذاران با خرید واحدهای این صندوق‌ها، از منافع مالی خود برای کمک به اهداف نیکوکارانه استفاده می‌کنند.

صندوق‌های «صندوق در صندوق»

این صندوق‌ها به جای سرمایه‌گذاری مستقیم در دارایی‌های مالی، منابع خود را در سایر صندوق سرمایه ‌گذاری اختصاص می‌دهند. به‌ عبارتی، سبد آن‌ها از واحدهای دیگر صندوق‌ها تشکیل شده است. مزیت اصلی این ساختار، کاهش ریسک از طریق تنوع گسترده‌تر و مدیریت حرفه‌ای‌تر دارایی‌هاست.

مشاوره رایگان

لینکا: پیوندی مطمئن برای استعلام اطلاعات شرکت‌ها و افراد

با لینکـا، اطلاعات به روز شرکت‌ها و افراد حقوقی را با اطمینان و دقت دریافت کنید. هر جستجوی شما، راهنمایی مطمئن برای تصمیم‌گیری‌های هوشمندانه

 

صندوق‌های املاک و مستغلات

این صندوق‌ها با جمع‌آوری سرمایه از افراد مختلف، در حوزه خرید، فروش یا اجاره املاک سرمایه‌گذاری می‌کنند. از طریق این صندوق‌ها، حتی سرمایه‌گذاران خرد نیز می‌توانند با مبالغ نسبتاً پایین در بازار ملک و مستغلات حضور داشته باشند و از سود حاصل از معاملات املاک بهره‌مند شوند، بدون آن‌که نیاز به خرید مستقیم ملک یا درگیری با مسائل حقوقی و اجرایی آن داشته باشند.

صندوق‌های زمین و ساختمان

در این نوع صندوق سرمایه ‌گذاری، منابع مالی جمع‌آوری‌شده صرف اجرای پروژه‌های عمرانی و ساخت‌وساز می‌شود. پس از تکمیل پروژه‌ها، درآمد حاصل از فروش یا اجاره این املاک بین سرمایه‌گذاران توزیع می‌گردد.

صندوق سرمایه ‌گذاری خصوصی (Private Equity)

این صندوق‌ها توسط نهادهای تخصصی و با سرمایه‌گذاری گروهی از افراد یا شرکت‌ها مدیریت می‌شوند. هدف اصلی آن‌ها سرمایه‌گذاری در شرکت‌های غیربورسی و خصوصی است. صندوق‌های خصوصی اغلب روی بهینه‌سازی، توسعه یا خرید شرکت‌ها تمرکز می‌کنند و معمولاً ریسک بالاتری دارند، اما در عوض می‌توانند بازدهی خوبی در بلندمدت ایجاد کنند.

صندوق‌های پروژه‌ای

این نوع از صندوق‌ها برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های مشخص و تعریف‌شده راه‌اندازی می‌شوند. پروژه‌هایی مانند احداث نیروگاه، ساخت جاده، یا توسعه یک محصول صنعتی. تمامی جزئیات، اهداف و پیش‌بینی‌های مالی در قالب طرح توجیهی اعلام می‌شود و پس از اتمام پروژه، سود حاصله بین سرمایه‌گذاران تقسیم می‌شود.

شرکت های فاقد اعتبار

راهنمای شناسایی شرکت های فاقد اعتبار مالیاتی با لینکا: روش‌ها و منابع معتبر برای تشخیص وضعیت مالیاتی شرکت‌ها

شناسایی شرکت های فاقد اعتبار و انجام امور مالیاتی، از طریق سامانه لینکا، به آسانی انجام می‌شود. بسیاری از خدمات در حوزه مالیات مانند شناسایی شرکت های فاقد اعتبار و یا تشخیص وضعیت مالیاتی یک شرکت، در گذشته با مراجعه حضوری مودیان به سازمان مد نظر انجام می‌شد. خوشبختانه امروزه سامانه‌های مختلفی برای انجام این کار راه اندازی شده است که یکی از آن‌ها، لینکا است. این سامانه در وقت و هزینه افراد صرفه جویی بسیاری

ادامه مطلب »

معیارهای انتخاب صندوق سرمایه ‌گذاری

در مسیر انتخاب صندوق مناسب، توجه به چند عامل کلیدی اهمیت زیادی دارد، چرا که هر یک از این عوامل می‌توانند نقش تعیین‌کننده‌ای در نتیجه نهایی سرمایه‌گذاری ایفا کنند.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری نقش مؤثری در تأمین مالی کسب‌وکارها دارند. شناخت انواع کسب‌وکارها در ایران کمک می‌کند بفهمیم این صندوق‌ها در چه حوزه‌هایی فعالیت می‌کنند و چه ریسک‌هایی را پوشش می‌دهند.

تعیین هدف سرمایه‌گذاری

پیش از هر چیز باید مشخص کنید که قصد دارید از سرمایه‌گذاری چه نتیجه‌ای بگیرید. آیا به‌ دنبال رشد بلندمدت دارایی خود هستید یا ترجیح می‌دهید یک درآمد ثابت و منظم داشته باشید؟

میزان ریسک‌پذیری

یکی از مهم‌ترین فاکتورها در انتخاب صندوق سرمایه‌گذاری مناسب، میزان تحمل ریسک شماست. هر فرد بسته به شرایط مالی، تجربه و شخصیت خود، سطح مشخصی از ریسک را می‌پذیرد. اگر جزو افرادی هستید که ترجیح می‌دهند از نوسانات شدید بازار دور بمانند، بهتر است به سراغ صندوق‌های کم‌ریسک مانند صندوق‌های درآمد ثابت بروید.

در مقابل، اگر آمادگی پذیرش ریسک بیشتر را دارید و توانایی مدیریت هیجانات بازار را در خود می‌بینید، صندوق‌های سهامی یا صندوق‌هایی با ترکیب دارایی‌های پرنوسان، گزینه‌هایی با پتانسیل بازدهی بالاتر هستند.

بررسی بازدهی صندوق در گذشته

تحلیل عملکرد گذشته صندوق‌ها می‌تواند دید خوبی درباره روند مدیریت و واکنش آن‌ها به شرایط مختلف بازار ارائه دهد. برای این کار بهتر است بازدهی صندوق را در دوره‌های مختلف مانند یک‌ساله، سه‌ساله یا حتی پنج‌ساله بررسی کنید. البته باید توجه داشته باشید که عملکرد گذشته، الزماً تضمینی برای آینده نیست، اما در کنار سایر شاخص‌ها مانند کارمزدها، مدیریت صندوق و استراتژی سرمایه‌گذاری، می‌تواند نقش مهمی در تصمیم‌گیری آگاهانه شما ایفا کند.

نقدشوندگی

صندوق‌هایی که معاملات روزانه بیشتری دارند، معمولاً نقدشوندگی بالاتری دارند، زیرا تعداد بالای خریداران و فروشندگان امکان فروش سریع‌تر واحدهای سرمایه‌گذاری را فراهم می‌کند. علاوه بر این، نقش بازارگردان‌ها در حفظ تعادل میان عرضه و تقاضا بسیار مهم است. آن‌ها با مداخله به موقع در بازار، به فرآیند خرید و فروش و جلوگیری از نوسانات شدید کمک می‌کنند.

بسیاری از صندوق‌های سرمایه‌گذاری توسط افراد حقوقی ثبت‌شده مانند شرکت‌های سهامی خاص یا عام اداره می‌شوند. از این رو استعلام افراد حقوقی برای شناخت بهتر مدیران و تصمیم‌گیران آن صندوق ضروری است.

صندوق درآمد ثابت یا سهامی؟

در انتخاب بین صندوق سرمایه ‌گذاری ثابت و سهامی باید گفت اگر تمرکز شما بر افزایش ارزش سرمایه در گذر زمان است، صندوق‌ سهامی انتخاب بهتری برای شما خواهد بود. اما اگر هدف اصلی‌تان دریافت سود ماهانه یا دوره‌ای با ریسک کمتر است، صندوق‌های درآمد ثابت می‌توانند گزینه‌ای مطمئن باشند.

صندوق‌های سهامی به دلیل تغییرات زیاد قیمت سهام، این امکان را دارند که سودهای خوبی را به دست آورند. از طرف دیگر، صندوق‌های درآمد ثابت معمولاً سودی نسبتا پایدار و با ریسک پایین‌تر نسبت به سایر صندوق‌ها به سرمایه‌گذاران خود می‌دهند.

معیارهای انتخاب بین انواع صندوق سرمایه‌گذاری

 مزایا و ریسک‌ها صندوق سرمایه ‌گذاری

یکی از مهم‌ترین پرسش‌هایی که شاید برای شما مطرح شود، این است که چرا باید در این صندوق‌ها‌ , سرمایه‌گذاری  کرد؟ آیا این روش ریسکی هم دارد؟ در ادامه به مزایا و ریسک‌های این نوع سرمایه‌گذاری می‌پردازیم.

مزایا

مهم‌ترین مزایای این روش به شرح زیر است:

  • مدیریت تخصصی دارایی‌ها

هر صندوق سرمایه ‌گذاری توسط تیمی از کارشناسان و تحلیل‌گران بازار اداره می‌شود که با دانش و تجربه خود، دارایی‌ها را به صورت حرفه‌ای مدیریت می‌کنند تا بهترین نتیجه برای سرمایه‌گذاران حاصل شود.

  • نقدشوندگی آسان

برخلاف سهام یا سایر اوراق بهادار که ممکن است فروش آن‌ها با صف طولانی مواجه شود، واحدهای صندوق‌ها اغلب با سرعت و بدون مشکل به پول نقد تبدیل می‌شوند.

  • امکان سرمایه‌گذاری با مبالغ کم

حداقل مبلغ لازم برای سرمایه‌گذاری برابر با قیمت یک واحد صندوق است و این یعنی با هر اندازه پس‌انداز می‌توانید وارد این بازار شوید و سرمایه‌گذاری کنید.

  • کنترل و کاهش ریسک

سبد دارایی‌های صندوق‌های سرمایه‌گذاری معمولاً شامل انواع مختلفی از اوراق بهادار است که این تنوع باعث می‌شود ریسک کلی سرمایه‌گذاری کاهش یابد.

  • سرمایه‌گذاری آسان و بدون دردسر

هر فرد با هر سطح دانش و تجربه می‌تواند به آسانی در صندوق‌ها سرمایه‌گذاری کند، چرا که این روش نیاز به صرف زمان زیاد، هزینه‌های اضافی یا آموزش تخصصی ندارد.

  • محاسبه سود به صورت روزانه

برخلاف سپرده‌های بانکی که سود آن‌ها معمولاً به صورت ماهانه پرداخت می‌شود و سرمایه باید حداقل یک ماه بلوکه بماند، سود صندوق‌ها به صورت روزشمار محاسبه می‌شود.

ثبت شرکت غیربورسی

برای ثبت شرکت غیربورسی چه مدارکی باید آماده کنیم؟ + راهنمای گام‌به‌گام

نکات مهم در ثبت شرکت غیربورسی ثبت شرکت غیربورسی به فرآیند قانونی و رسمی‌ای اطلاق می‌شود که در آن یک کسب‌وکار یا بنگاه اقتصادی به‌ طور مستقل از بورس‌های عمومی فعالیت خود را آغاز می‌کند. این نوع شرکت‌ها از نظر مالی و ساختاری تفاوت‌ هایی با شرکت‌های بورسی دارند و معمولا برای انجام فعالیت‌های تجاری بدون نیاز به عرضه عمومی سهام به عموم مردم، تاسیس می‌شوند، با ما در لینکا همراه باشید: شرکت غیربورسی چیست؟ ثبت

ادامه مطلب »

ریسک‌ها

همیشه باید به این نکته توجه داشت که هر نوع سرمایه‌گذاری با میزان مشخصی از ریسک همراه است. برای دستیابی به بازدهی بیشتر، ضروری است که این ریسک‌ها را بشناسید، آن‌ها را بپذیرید و مطابق با سطح تحمل ریسک خودتان تصمیم بگیرید.

  • ریسک سیستماتیک

ریسک سیستماتیک که به کل بازار مربوط می‌شود و غیرقابل حذف است، تحت کنترل سرمایه‌گذار نیست. عواملی مثل سیاست‌های کلان اقتصادی، نرخ تورم و شرایط سیاسی نمونه‌هایی از این نوع ریسک هستند که بر تمام بازار تأثیرگذارند.

  • ریسک غیرسیستماتیک

ریسک غیرسیستماتیک مربوط به یک سهم یا بخش خاصی از بازار است که شما به عنوان سرمایه‌گذار می‌توانید آن را مدیریت کنید. با انجام تحقیقات دقیق و تحلیل وضعیت گذشته و حال شرکت‌ها، می‌توانید با خودداری از خرید یا فروش به موقع سهام خاصی، این ریسک را کاهش دهید و از زیان احتمالی جلوگیری کنید.

جمع‌بندی

صندوق سرمایه ‌گذاری راهکاری برای ورود آسان به بازار سرمایه است که امکان سرمایه‌گذاری حتی با مبالغ کم را فراهم می‌کند. انواع مختلف این صندوق‌ها با سطح ریسک و بازده متفاوت، پاسخگوی نیازهای گوناگون سرمایه‌گذاران از مبتدی تا نیمه‌حرفه‌ای هستند. انتخاب صندوق مناسب باید براساس اهداف مالی، میزان تحمل ریسک، نقدشوندگی و عملکرد گذشته صورت گیرد. با مدیریت حرفه‌ای و تنوع دارایی‌ها، صندوق‌ها ریسک سرمایه‌گذاری را کاهش و فرصت سودآوری را افزایش می‌دهند.

 

خبرنامه

خبرنامۀ لینکا را از دست ندهید!

هر هفته با لینکـا، به‌روزترین اطلاعات شرکت‌ها و افراد حقوقی را به همراه مقالات اختصاصی، اخبار و نکات آموزشی دریافت کنید. اطلاعاتی که تصمیمات شما را هوشمندانه‌تر می‌سازد!